Hi ik ben Peer van Tienen,

Inmiddels al een hele tijd webdeveloper, maar heb daarvoor 10 jaar lang met heel veel liefde in de broodbakkerij gewerkt. Vandaar ook een beetje een vreemde website, waarbij ik recepten voor soep, maar ook recepten voor leuke web applicaties wil gaan delen.

Even terug in de tijd

Als kleuter wilde ik al bakker worden, maar techniek vond ik toch ook wel verdraaid interessant. Iets later werd ik toch ook wel handig om wat code te schrijven in Basic op de Commodore 94. Mijn ouders hebben dus best wel af en toe gevraagd of ik niet liever iets met computers wilde doen. Gelukkig hebben ze mijn wil om bakker te worden gerespecteerd en ben ik fluitend door de LTS en de bakkers vakschool in Wageningen gefietst.

Bakkerij Niek Kaptein

Nadat de opleiding broodbakken achter de rug was, ben ik bij mijn stagebedrijf blijven plakken. Eerst op zaterdag, toen als vakantiekracht en daarna bijna 10 jaar in dienst. Hoewel ik geen spijt heb dat ik uiteindelijk wat anders ben gaan doen, had ik deze tijd bij bakker Kaptein echt niet willen missen. Ik heb, los van het vak, heel veel geleerd in deze periode. De mentaliteit van ambachtslieden is echt wel anders dan die van kantoor personeel. Niet beter, niet slechter, maar wel anders.

Voor mezelf aan de slag

Uiteindelijk waren er toch redenen waardoor ik wat anders wilde doen. Aangezien ik best handig was met computers, ben ik toen voor mezelf begonnen. Ik ben mensen thuis gaan helpen om problemen met computers te verhelpen. Nu had ik best wel wat werk, maar maakte ik me ook te veel zorgen om de portemonnee van mijn klanten en te weinig over die van mezelf. Als je een hele oude computer opknapt voor iemand die geen nieuwe kan betalen, dan heb ik moeite om 2 uur in rekening te brengen. Financieel stond het water aan mijn lippen, toen de telefoon ging.

Holidaycars

Aan de telefoon hing iemand die opzoek was naar iemand die kon helpen met klein systeembeheer en kon programmeren in XSLT. Dat klein systeembeheer was geen probleem, maar van XSLT had ik al moeite om de volgorde van de letters te onthouden. Laat dat ik er ook code mee kon schrijven.

Uiteindelijk heb ik aangeboden om eerst een paar weken gratis aan de slag te gaan om het te leren. Dit was blijkbaar goed genoeg gelukt, want daarna heb ik eerst nog een paar maanden op freelance basis voor Holidaycars gewerkt om daarna in loondienst verder te gaan.

Koken

Op een gegeven moment begonnen er collega’s te klagen over de lunch. De lunch bestond uit een bammetje en een ruime keuze aan beleg. Eigenlijk niets mis mee, maar de wens om een upgrade was er zeker. Er waren 2 toppers die de kar mochten gaan trekken en die hebben de lunch een upgrade gegeven. Een is uiteindelijk ergens anders gaan werken, daarna trok de het plankje op. Nu heb ik me al die tijd doelbewust niet bemoeid met de keuken, maar ben wel in het gat gesprongen toen het verscheen. Immers ben ik gek op koken. Ik ben best wel trots dat ik kan zeggen dat de lunch een feestje werd. Bovendien was de keuken voormij een fijne afwisseling om even wat anders te toen dan code kloppen.

Verhuizingen

Het pand waar ons super mooie kantoor in zat moest tegen de vlakte. De gemeente Amsterdam had besloten dat hier woonruimte moest komen en wij zijn toen naar Sloterdijk verhuisd. Dit kantoor was ook weer super mooi en had echt een hele toffe keuken. Brood bleef de vaste basis, maar wel met een soep-dag, salade-dag, een maaltijd-dag en op vrijdag een verrassing van een groepje collega’s er bij.

Toen kwam de Covid crisis en als er niemand op reis gaat, dan huurt er ook niemand een auto. Helaas zijn we hier niet ongeschonden uit gekomen, we zijn weer verhuis, hebben we nog maar een klein team en geen keuken meer.  Iedere week mag ik nog een keer thuis mijn best doen om voor visite wat lekker neer te zetten. Koken blijft gewoon lekker doorgaan dus, al is het op een laag pitje.

Maar waarom deze site?

We zaten een paar weken geleden aan tafel. Er werd toen grappend gevraagd waar mijn kookboek blijft. Nu vind ik dat een kookboek geschreven moet worden door goeie koks en dat ben ik echt niet. Tot mijn frustratie zijn er net iets te veel mensen die zich zelf kok noemen en een kookboek schrijven en ik wil niet de zoveelste worden. Maar ik kan natuurlijk wel mijn liefde voor Koken, Bakken en IT online gooien. Wie weet maak ik iemand blij met de wel heel erg lekkere kaassoep, breng ik iemand op het idee om te programmeren of help ik wat misinformatie de wereld uit.